Japońska kuchnia przez wielu określana jest jako jedna z najpyszniejszych, a zarazem najzdrowszych kuchni. Czy rzeczywiście tak jest? W japońskiej kuchni królują ryby (często jedzone na surowo), owoce morza, wodorosty i warzywa. Często jada się tam też zupy, w których zanurzone są kawałki mięs, ryb czy warzyw. Je się tam dużo ryżu. Generalnie jada się pałeczkami, ale dla tych, którym może się to wydawać trudne informujemy, że można się wszystkiego nauczyć, więc z pewnością każdy sobie z tym poradzi.
W momencie, gdy dostajemy posiłek mówimy: „Itadakimasu”, natomiast gdy zjemy i chcemy podziękować to mówimy „Gochisō-sama deshita”. Znajomością tych słów z pewnością zaskoczymy naszych współtowarzyszy, a Japończycy odwdzięczą nam się szczerym uśmiechem.
Chcesz pojechać do Japonii i spróbować pysznej, japońskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Japonii biura podróży Vanellus Travel: