Tajska kuchnia nie bez powodu uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Za sprawą niezwykłych smaków i aromatów oraz ogromnej różnorodności tradycyjnych dań, można zakochać się w tajskim jedzeniu i spędzić większą część pobytu w Tajlandii na kosztowaniu oryginalnych przysmaków. Jeśli zależy Wam na poznaniu prawdziwego smaku tajskiej kuchni, koniecznie spróbujcie dań przygotowywanych i serwowanych wprost na ulicy.
Autentyczne uliczne jedzenie
Wbrew pozorom stołowanie się przy ulicznych straganach Tajlandii jest bezpieczne i wcale nie trzeba obawiać się o higienę. Produkty potrzebne do poszczególnych dań są bowiem czyste i świeże, a większość dań przygotowywana jest na oczach konsumentów. Kiedy wybieramy się zagranicę, najlepiej zawsze przestrzegać zasady, by jeść tam, gdzie jedzą lokalni. W przypadku Tajlandii są to uliczne garkuchnie, gdzie nie ma lodówek i zamrażalników, więc niejako z konieczności wszystko musi być pierwszej świeżości. Jadając na ulicach Tajlandii, można posmakować największych skarbów tajskiego stołu, których nie można spróbować nawet w lokalnych restauracjach. Na ulicznych straganach w Tajlandii znajdziemy niezliczone ilości lokalnych przysmaków i oryginalnych napojów. Są tam dania wegetariańskie i wegańskie, rarytasy z owoców morza, mnóstwo egzotycznych gatunków ryb oraz blisko 60 rodzajów deserów. Możemy do woli zajadać się tam grillowanymi mięsami, curry, czy ciekawymi deserami. Na dobry początek warto spróbować pikantnej, albo bardzo odświeżającej zupy z kluskami.
Typowe cechy tajskiej kuchni
W czym tkwi wyjątkowy smak kuchni Tajów? Warto wiedzieć, że w tym kraju nie ma czegoś takiego jak jedna, typowa kuchnia narodowa. Znajdziemy tam raczej liczne jej odmiany, które wzbogacane są jeszcze wpływami z zagranicy – Chin, Birmy, Malezji oraz Laosu. Do najbardziej charakterystycznych cech tajskiej kuchni bez wątpienia należy obfite stosowanie różnego rodzaju ziół i przypraw na czele z limonką, chilli, imirem, trawą cytrynową i wszechobecnym sosem rybnym. Zapachy unoszące się znad straganów z ulicznym jedzeniem nikogo nie pozostawiają obojętnymi i powodują, że ma się ciągłą ochotę choćby spróbowania wszystkiego, co oferują sympatyczni Tajowie. Najpopularniejszą formą szybkiej przekąski wprost z ulicznego gara jest wspomniana już miska zupy z kluskami. Nudle produkowane są zwykle na bazie mąki ryżowej, choć można trafić również na te jajeczne oraz z fasoli mung. Do klusek wybieramy jeszcze rodzaj mięsa oraz dodatki, z jakimi mają one być podawane. Można zjeść je prosto z zupy, albo ,,na sucho” z cukrem, octem, sosem rybnym i chilli.
Czy wiecie, że dla rodowitego Taja dzień bez miski klusek z dodatkami jest dniem straconym? Jeśli więc wybierzecie się w podróż do egzotycznej Tajlandii koniecznie spróbujcie ulicznych przysmaków. Garkuchnie w tamtej części świata są zazwyczaj lepsze niż w restauracjach, a co więcej takie aromatyczne i autentyczne!
Chcesz poznać Tajlandię jeszcze bliżej? Sprawdź ofertę wycieczek do Tajlandii na https://vanellus.travel.pl/tajlandia. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!