Maroko zachwyca – kolorami, gwarem, życzliwością, barwnymi soukami na których kupić można niemalże wszystko i kuchnią, której smaki zaskakują i inspirują. Po powrocie z tego kraju niejednokrotnie z tęsknotą wracać będziemy myślami do marokańskich specjałów, a Ci bardziej odważni być może spróbują odtworzyć je we własnej kuchni (nie jest to zadanie łatwe, bo to przyprawy i sposób wykonania, a nawet naczynia z tego kraju sprawiają, że potrawy mają ten charakterystyczny, niepowtarzalny aromat). Najbardziej charakterystyczną marokańską potrawą jest tajine przypominający gulasz z mięsem lub/i warzywami. Rodzajów tego dania jest mnóstwo: jedni przyrządzają go z kurczaka, inni z cielęciny, zdarzają się też tajiny z sardynek, łososia lub samych warzyw. Tego smaku nie da się podrobić! Dodatkiem do tego dania najczęściej jest kuskus. Najbardziej znaną zupą jest harira, natomiast na tradycyjne uroczystości i specjalne okazje Marokańczycy przygotowują rfissę. Miieszkańczy Maroko uwielbiają też słodycze serwowane z tradycyjną herbatą. To właśnie są smaki Maroko!
Chcesz spróbować pysznej, marokańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Vanellus Travel: