Bogactwo smaków i aromatów kolumbijskiej kuchni to wynik mieszanki trzech kultur: indiańskiej, afrykańskiej i hiszpańskiej, czyli spuścizna czasów kolonialnych.
Kuchnia Amazonii
Jej podstawą są lokalne ryby, krokodyle, węże i indiańska mąka z manioku. Warte uwagi są: smażona, gotowana lub pieczona amazońska ryba pirarucu, mięso boa, sopa de caracol – zupa z amazońskich ślimaków czy casabe – chleb z amazońskiej puszczy.
Kuchnia wysokogórskich rejonów Andów
Specjalizuje się w daniach kalorycznych i rozgrzewających. Składnikami dań często są bulwy – ziemniaki, juka, maniok – oraz warzywa takie jak bób, fasola, kapusta i seler. Warto spróbować: ziemniaczanej zupy aijaco, smażonych pierożków z mięsem – empanadas czy gorącej czekolady z rozpuszczonym żółtym serem.
Kuchnia Kawowego Trójkąta
Oferuje pożywne dania, z dużą ilością węglowodanów. Ciężka praca na plantacjach kawy zaowocowała kuchnią obfitującą w wysokokaloryczne dania. Koniecznie trzeba spróbować bandeja paisa, pysznej, lecz ciężkostrawnej potrawy. Składnikami potrawy są ryż, smażony platan, świeże awokado, smażona skóra wieprzowa chicharrón, sadzone jajko, mięso mielone oraz kiełbasa. Warte uwagi są także kukurydziane placki arepas oraz higado encebollado – pieczona na grillu wątróbką z cebulką i pomidorami.
Kuchnia Pacyfiku
To głównie morskie ryby, dania z owoców morza, głównie z krewetek i langust oraz mnóstwo kokosu.
Owoce – wizytówka Kolumbii
Przebywając w Kolumbii, koniecznie spróbować należy lokalnych owoców takich jak uchuva, mango, marakuja, feijoa, gulupa, ananas, gwajawa, guanábana. Szczególnie orzeźwiające są soki wyciskane z zielonych pomarańczy czy z lulo.
Marzysz o wyjeździe do Kolumbii? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wycieczek biura podróży Vanellus Travel: