Kolumbijska kawa, wyborna i niezwykle aromatyczna, uznawana jest za najlepszą kawę na świecie. Uprawiana jest w trzech regionach kraju: Caldas, Quindío i Risaralda, które tworzą Triángulo del Café, czyli tzw. Trójkąt Kawowy. Kawowymi plantacjami pokryty jest jeszcze jeden departament, Valle del Cauca. W kolumbijskim trójkącie można zatracić się wśród hacjend niczym w trójkącie bermudzkim.
Kolumbia w ziarnku kawy
Ziarna kolumbijskiej kawy to nie tylko doskonały smak i aromat, ale także kolumbijska historia, tradycja i pasja wysyłane w świat. Kolumbia jest największym eksporterem ziarna gatunku arabica oraz ziarna obrabianego „na mokro”. Z uwagi na optymalne warunki klimatyczne kawa uprawiana na kolumbijskich stokach uznawana jest za najlepszą na świecie. Wysoka roczna suma opadów przewyższająca 2 000 mm, odpowiednie nasłonecznienie w ciągu całego roku, wysoka średnia temperatura powietrza oraz gleba z pyłu wulkanicznego gwarantują obfite plony. Zbiory kawy odbywają się dwa razy do roku: zbiory główne pomiędzy wrześniem a grudniem oraz między kwietniem i czerwcem.
Kawowy Krajobraz Kulturowy
Wyjątkowość tego miejsca doceniają nie tylko turyści chętnie podróżujący kawowym szlakiem, ale potwierdza to także fakt wpisania Kawowego Krajobrazu Kulturowego Kolumbii na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Możliwość zatrzymania się w uroczych, tradycyjnych hacjendach położonych w samym środku plantacji kawy (cafetales) pozwala poznać od podszewki proces uprawy i produkcji tej najlepszej kawy świata. Jest to także doskonała okazja do delektowania się ciszą przy filiżance aromatycznej małej czarnej.
Marzysz o wyjeździe do Kolumbii? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wycieczek biura podróży Vanellus Travel: