Jordańska kuchnia zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda, odnajdziemy w jej smakach wpływy kuchni arabskiej czy tureckiej, ale to właśnie te połączenia sprawiają, że jest ona różnorodna i pod wieloma względami zaskakująca. Przygotowywanie i spożywanie posiłków w Jordanii jest rytuałem, stąd podczas tradycyjnego obiadu otrzymamy najpierw przystawkę (najczęściej serwowane są wtedy pasty, hummus, sałatki), następnie danie główne (do wyboru może być to danie mięsne lub bezmięsne), a na koniec deser. Oczywiście do posiłków pija się aromatyczną kawę, z której słynie ten kraj (niektórzy twierdzą, że jeśli kawę nalewa gospodarz to nie wypada odmawiać i najlepiej wypić około 3 filiżanki tego napoju).
Po kawie często otrzymuje się jeszcze herbatę, która w przeciwieństwie do gorzkiej kawy jest dużo słodsza. Najważniejsze jednak w kulturze spożywania posiłków w Jordanii jest to, że Jordańczycy jedzą nie tylko dlatego, by zaspokoić podstawą potrzebę człowieka czyli głód, ale przede wszystkim po to, by celebrować tą chwilę i spędzić przyjemnie czas.
Chcesz pojechać do Jordanii? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Vanellus Travel: