Nie każdy wie, że ojczyzną kawy jest Etiopia. To, znajdujące się we wschodniej Afryce państwo jest zarówno największym dystrybutorem kawy jak i miejscem w którym kawa się narodziła. Co prawda nieco przez przypadek – bo według jednej z legend mnich który otrzymał owoce kawy od pasterza dopiero po wielu próbach doszedł do tego jak te owoce smakują najlepiej, ale nie zmienia to niczego, bo jak wiadomo czasem to właśnie przypadki są czymś, co popycha świat do przodu.
Kawa pijana w Etiopii nie jest podawana bez niczego. Najczęściej serwuje się ją z masłem i korzennymi przyprawami, które niesamowicie wzbogacają jej smak. Sprawia to, że choćbyśmy bardzo się starali to nie podrobimy tego specyficznego smaku i aromatu, którym charakteryzuje się ten napój przygotowywany w Etiopii przez Etiopczyków.
Chcesz spróbować aromatycznej etiopskiej kawy? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Etiopii biura podróży Globzon Travel: